måndag 4 maj 2009

Man ser inte skogen för alla träd...


Jag har väl berättat att det här är en studieresa för skogsägare? Om inte så kommer nu här ett par dagar av skogsinslag. Vi lämnade Kelso och reste över den mäktiga Columbiafloden söderut och nu befann vi oss i Oregon. The Oregon departement of forestry var våra värdar för dagen, och vi tittade på ett område som hade drabbats svårt av skogsbränder på 1930 och -40 talet. Här hade återplanterats 72! miljoner skogsplantor för hand och minst lika många från luften. Till och med jag som är måttligt road av träd och skog måste säga att jag var imponerad av dessa skogar som var enormt täta och gröna. Alla träd såg dessutom ut att var lika stora...
På eftermiddagen träffade vi Mr och Mrs Hanschu, ett pensionerat par som flyttat till Oregon och tagit över hennes föräldragård. Vi fick en oförglömlig visning i deras skog... och väldigt gott fika.





Dagen efter började vi med ett besök på en julgransodling!!! Åtta miljoner granar fanns i
jorden på olika växtstadier, och till varje jul avverkades ca 1 miljon! Häftigt. Man önskar att man kunnat ta med sig en hem. Perfekta "Disneygranar"!

Efter det åkte vi mot ett gammalt ångdrivet sågverk. Drivs på samma sätt som på 1940-talet. Specialiserade på att såga STORA träd... Häftigt att se hur man kan jobba på detta, för en annan, livsfarliga sätt. Här skulle nog ett svenskt skyddsombud ha kliat sig i huvudet både en och två gånger... Stackars Märta snavade och bröt handleden...


Början på våran konstiga eftermiddag. Vi hade blivit lovade att dagen skulle sluta vid fyra, Yippie, tänkte jag... hade nämligen sett att det fanns en kviltaffär i Corvallis där vi skulle stanna för natten... Men när bussen skulle ta oss sista biten upp mot en avverkningsplats, så gick det inte att ta sig fram! Kvarlämnat ris och halvstora träd blockerade vår väg och bussen höll nästan (kändes det som i alla fall) på att tippa utför djupa raviner! Trodde att min sista stund var kommen. Det slutade med att stora skogshuggare med stora motorsågar rekvirerades och fick avverka, medan Norrskogsnissarna på bussen fick röja undan efter dem... Ja,ja för att göra en lång historia kort -Ingen kviltbutik den dagen! Surt!!!

1 kommentar:

  1. Hej. Ni har verkligen fått sett mycket, full rulle.Tack för din kommentar i min blogg.
    Jag gjorde fel, så tacket hamnade på min blogg i stället för på din.Men nu hoppas jag den här kommer rätt.// Kram Maud

    SvaraRadera