måndag 5 juli 2010

Vilken helg!

Oj vilken helg det blev! Vi började i torsdags kväll med surströmming på altanen. Mats syster med familj dök upp så vi hade en trevlig kväll i det vackra vädret.


På fredagen blev det stor röjning uppe på vinden, något som vi funderat på ett tag, men som inte har blivit av! Nu hann vi med en stor del..... men det finns fortfarande mer att gå igenom.

Ett underbart foto på min svärmor i fem-årsåldern, alltså tidigt 40-tal.

Det är lätt att förlora sig i nostalgi och funderingar när man börjar med ett sånt här projekt.
Speciellt när ens anhöriga har sparat allt från tidigare generationer.
En hel del åkte i sopsäckar, men vad gör man med dokument från tidigt 1800-tal? Gamla foton av människor som ingen kommer ihåg vilka det var? Tre knappt använda frackar? Knypplar någon i min läsekrets? En komplett (tror jag) knyppeldyna.. Ransoneringskort från andra världskriget, bara några saker av allt det vi hittade däruppe....

Väggalmanackor, den första från 1921 den senaste från 1969. Med jordnära anteckningar... när korna kalvade, hur mycket potatis det blev och så vidare. Man kan ju tycka att det är väldigt stelt och ordfattigt, men det här var ju det liv man levde. Tid fanns väl knappast till annat än en kort notis i boken om hur vardagslivet gick sin gilla gång.

Man känner historiens vingslag. Bouppteckningar från en familj vars tio barn ärvde den hisnande summan av 1,18 riksdaler... en annan bouppteckning som visar att den arma änkan inte behöver lämna en del av dödsboet i bidrag till "det fattiga", eftersom hon kommer att behöva uppbära fattigvård själv!

4 kommentarer:

  1. Det låter väldigt intressant med vindsröjningen. Mats är lik sin mor ser man på kortet.
    Jamtli borde vara intresserat av alla gamla papper, eller?

    SvaraRadera
  2. Ååååå, vilka skatter! Du kan inte slänga gamla foton! Överför dom på tyg och sy något fint av dom. Samma med ransoneringskorten, art quilt, collage, tryck dem på en tröja. Herregud.....vad möjligheter du har! Och se på den fiiiina hyllan!

    SvaraRadera
  3. Carina Wennström6 juli 2010 kl. 19:32

    Håller med! Ta med grejerna till Jamtli och låt de avgöra vad de vill behålla. Förvara resten i en fin låda till kommande generationer. Det är kulturskatter!
    Mvh Carina W

    SvaraRadera