onsdag 9 november 2011

Skorpor...

Så där ja...
Nu ligger det en hel långpanna med goda pepparkakskryddade skorpor i ugnen.
Där ska de nu ligga och torka i ett par timmar! Jag har tjuvsmakat, och det smakade väldigt bra!
Vet inte om det här är den perfekta skorpan, men recept kommer här...
 PEPPARKAKSSKORPOR

100 gram margarin smältes tillsammans med 1 dl majsolja.
Blanda i 5 dl mjölk.
Värms upp till dryga 40grader ( jag hade torrjäst)
Fortsätt med 2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 2 msk malen kardemumma
lika mycket kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
Hade nog kunnat tänkt mig lite mer kryddnejlika i, men påsen var tom och jag iddes inte åka till affären!
Ca 14 dl vetemjöl blandat med två påsar torrjäst för söta degar
Arbetas till en smidig deg.
Jäs i ca en halvtimme
Knåda upp degen på bakbord.
Forma små bullar... blev ca 55 stycken, men det beror ju på hur stora skorpor man vill ha förståss!

Jäs bullarna i ungefär 40 minuter.
Grädda i 225grader tills de är gyllenbruna. Ca 8 minuter.

Låt bullarna svalna. Dela de sedan med en gaffel och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.
Rostas i samma ugnsvärme tills de ser färdiga ut... låter konstigt, men ha lite koll för det går snabbt på slutet.

Lägg alla skorpor i en långpanna och sänk ugnsvärmen till 100 grader.
Nu ska skorporna torkas i ett par timmar tills de känns lätta och torra... man får provsmaka sig fram!
Skulle tro att de här skorporna passar utmärkt bra med mögelost på till glöggen, men även till en kopp kaffe istället för bullen, eller varför inte att doppa i ett glas iskall mjölk!
Lycka till!

1 kommentar:

  1. så gudomligt goda dom ser ut,ska nog göra ett försök, men halvera receptet ifall det går åt hellvitte.......

    SvaraRadera