söndag 9 december 2012

Fruktkaka...

Jag har alltid tyckt att sådana där fruktkakor med en massa frukt och cocktailbär i ser rätt äckliga ut, och smakar därefter. Men nu när jag fyllt femtio och har uppnått vuxen ålder så har jag ändrat uppfattning om det hela. jag och gubben, och en hel massa andra bonnläppar (LRF), var och käkade julbord i fredags kväll. där fick vi en helt ljuvlig fruktkaka.... och genast vaknade baklusten till liv. Men snabbt insåg jag att det är lite som med det där surdegsbakeriet, man får ha tålamod! Plus en massa tid!!! I lördags vid lunchtid så hackade jag en massa frukt och dränkte den i en hyfsad konjak...

I dag vid lunchtid så var det dags att fixa med resten.
Lite smör, socker och ägg...
blandades med mjöl och kryddor. Varken bakpulver eller bikarbonat dock!


Blev en väldigt god smet.. och in i ugnen med den, gräddades i två timmar.
så här blev slutresultatet. Naturligtvis kunde jag inte bara baka en, det blev två, när jag ändå höll på liksom...

Ser på bilden att den ena ser mycket mörkare ut än den andra. Det blir spännande att se vilken som smakar bättre. Vi är väldigt sugna.. men man ska låta en sådan här kaka mogna i smaken... flera dagar helst. Vi får väl se hur länge vi står ut med snålvattnet rinnande längs mungiporna! Bäst sägs det att smaken blir efter ett par veckor. Vi får väl se! 

Recept

  • 200 gram russin
  • 50 gram syltade apelsinskal
  • 50 gram suckat
  • 100 gram  hasselnötter
  • 3/4 dl konjak
  • 225 gram smör
  • 4 ägg 
  • 2 1/2 dl socker
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1/2 tsk kryddnejlika
  • 1 msk kakao
  • Hacka frukten och blanda den med konjaken. Låt den stå över natten.
  • Rör rumsvarmt socker och smör poröst, och blanda i äggen, ett i taget. Jag körde i matberedare.
  • Blanda mjölet, kryddorna och kakaon. Hacka nötterna grovt och blanda i dem. Rör ner frukten så att den blandas väl med mjölet. Häll mjöl/fruktblandningen i äggsmeten.
  • Häll smeten i smord och bröad sockerkaksform. 
  • Grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ca två timmar. Låt kakan svalna i formen. Packa in den i folie och förvara svalt!
Jag kan inte skryta med att jag har kommit på receptet själv, jag konsulterade mister Google!
Receptet kommer från finska Yle...
Idag har vi annars städat en byrå i hallen. Så skönt att bli av med en massa gammalt skräp.. är det någon fler än vi som sparar på gamla kepsar, skosnören och huvor som plockas av nyköpta jackor i samma ögonblick som de landar i hemmet, för att sen aldrig användas? 
I morgon ska jag skriva en skoluppgift om katastrofmedicin och hur man kan undvika olyckor i ens närhet... lätt som en plätt; bränn er inte på knäcken och städa inte ihjäl er till jul!
Ha det...

1 kommentar: