måndag 5 mars 2012

Brödrecept...


Medelhavsbröd

Börja med att göra en surdegsgrund.                            

100gram grovrivet äpple utan skal
250gram vetemjöl special
200gram vatten
Rör ihop allt i en stor glasburk med lock.
Låt burken stå i rumstemperatur.
Rör om noga morgon och kväll.
Efter  1-3 dygn börjar surdegen bubbla fint.
Då är den klar att använda.

Brödet görs så här....
1/4 paket jäst
300gram vatten
100 gram vetesurdeg
1/2 msk salt
390gram vetemjöl special

Gör så här...
1. Smula jästen i en bunke. Lös den noga i vattnet och surdegen.
2. Rör i saltet och vetemjöl till en lös deg. Låt den jäsa i 30 minuter.
3.Fukta en slickepott med vatten. Använd slickepotten för att lossa en del av degen från kanten på bunken och vika in den mot mitten. Fortsätt så varvet runt och jäs sedan i 30 minuter. Upprepa proceduren ytterligare två gånger.
4. Mjöla en handduk generöst. Stjälp försiktigt upp degen på handduken. Dra degen till en rektangel och vik sedan in varje sida mot mitten till ett paket. Vänd på brödet så att skarven hamnar nedåt.
Vecka handduken så att den stöttar formen på brödet och jäs ytterligare 1 timme. Sätt under tiden ugnen på 275 grader och sätt in en plåt.
5. Vänd försiktigt upp det jästa brödet på ett bakplåtspapper. Dra sedan papperet till den heta plåten. Sätt in brödet, spraya med vatten uppe och nere i ugnen och grädda i 10 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Grädda i ytterligare 45 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.
Recept från tidningen Hembakat...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar